73 / 100
kiropraktika comb

Combhajlítók nyújtása ülő módszerrel

Szerző: Kálbori Zsolt

Ezekre figyelj oda mindenképpen! 🙂

Ez egy biztonságos módszer a derékfájás csökkentésére. Szinte, minden krónikus derékfájásnak a velejárója a feszes combhajlító izmok.

Ezeknek az izmoknak a feszült állapota a derék (lumbalis) szakaszt egy erőltetett előre hajló pozícióba kényszeríti. Ráadásul a csípő általános mozgását is befolyásolja, aminek hatását gyakran lehet érezni fizikai aktivitás során. 

Hogyan is néz ki a csípő helyes mozgása?

Egyszerűen magyarázva, a csípő kellene, hogy legyen az a tengely mely körül minden mozgás történik, sokkal inkább, mint bárhol máshol a gerinc mentén. Feszes combhajlítók egy gyakran előforduló probléma.

Ebből eredően, érdemes megérteni és értékelni a combhajlítók helyes nyújtását.   

Hogyan is néz ki a csípő helyes mozgása?

A probléma ott kezdődik, hogy az általános nyújtó (pl. rá hajolás a lábra, fogjuk meg a lábunkat) gyakorlatok amit gyakran javasolnak a feszes combhajlító izmokra komoly rizikóval járnak és végzetes lehet a derekunkban lévő (főleg L5-S1) porckorongokra való tekintettel.

Éppenséggel, tovább ronthatják egy már meglévő sérült terület állapotát. Ezek a nyújtó gyakorlatok a felsőtest előre hajlását igénylik annak érdekében, hogy a láb izmokban nyújtó hatást váltsanak ki, de sajnos porckorong problémákhoz is vezethetnek.

Több féle módszer van, amivel a combhajlítók feszességét lehet befolyásolni. Ezek a gyakorlatok hatékonyan javítják a rugalmatlanságot és mozgáshiányt a medence körül.

Fontos, hogy olyan gyakorlatokat válasszunk, melyek védik a derekunkat és a porckorongjainkat mikor combhajlítóinkat nyújtjuk.

Az ülve végzett combhajlító nyújtás egy jó módja, hogy ezzel a derék fájdalmakat is csökkentsük. 

A fájdalom csökkentése a következők miatt lehetséges

⦁ Elősegíti a helyes testtartást (csökkentve a lumbalis porckorongok sérülését)

⦁ Hozzájárul a medence és a derék rész semleges pozíciójának megőrzéséhez (csökkenti a gerincben kialakulható felborult egyensúlyt)

⦁ Biztonságosan, hatékonyan és célzottabban nyújtja a combhajlítókat (csökkenti a feszességet)

⦁ Erősíti és nyújtja a csípőt (javítva a csípő mozgását és a medence billenését)

⦁ Erősíti a hasizmokat (segítve a derék (lumbalis) stabilitását)

⦁ Nyújtja a vádli izmait (segítve a derék és medence tartását és a járást) Ezt a gyakorlatot érdemes napközben többször elvégezni, pl. reggel, délben és este. 

Eleinte, előfordulhat, hogy nagyon nehéz és kényelmetlen a combhajlítókat nyújtani.

Ez a módszer nagyon biztonságos a lumbalis porckorongokra való tekintettel. (fontos, hogy orvosod véleményét midig kérd ki, így pl. az ülő combhajlító nyújtó gyakorlat elkezdése előtt is)   

Ülő combhajlító nyújtás

Első lépés: Kényelem szempontjából ülj egy puha felületre. Tartsd a gerinced egyenesen és húzd fel a térdeid a mellkasodhoz (a mély guggolós pihentetéses gyakorlatot érdemes elsajátítani mielőtt ezt a gyakorlatot végzed). Tartsd a térdeid a karjaiddal és a hasad nyomd a combjaidnak.

Ne menj tovább a második lépéshez, amíg nem érzed, hogy stabilan és kényelmesen meg tudod tartani ezt az ülő pozíciót. Könnyedén szorítsd a hasat a combjaidnak, mintha egy lapos papírt próbálnál így megtartani.   

Második lépés: Fogd meg határozottan a lábaid mindkét kezeddel. Figyelj oda arra, hogy a derekad és a medencéd egy vonalban legyenek és folyamatosan kapcsolatban a comboddal. Ez megtartja a derekadnak és medencédnek a görbületét. Tartsd meg a fogást a lábaidon.   

Harmadik lépés: Nyújtsd ki nagyon lassan, centiről centire a lábaid amilyen távolra kényelmesen tudod. Tartsd itt 1-2 percig.   

Negyedik lépés: Pihenés és ismétlés   

Figyelem! Csak a lábaid mozduljanak ennél a gyakorlatnál, a gerinced ne mozduljon. Eleinte nehéz ezt a gyakorlatot helyesen elvégezni.

A kezdeti fázisban a rövidült izmok és a feszesség megakadályozhatja, hogy teljes mértékben elvégezd ezt a mozdulat sort. Ez idővel javulni fog.

Nem fontos teljesen ki nyújtani a lábakat, ahhoz, hogy hatékony legyen a nyújtás.

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Nézd meg közösségi oldalainkat is! →

Legfrissebb bejegyzéseink 

Azonnali segítség derékfájásra

Azonnali segítség derékfájásra

A gyakorlatok már az első hetekben hatásosnak bizonyulhatnak a fájdalom csökkentésében. A mennyiben az izmaid és izületeid merev, kötöttek, akkor eleinte előfordulhat, hogy nehéz lesz a gyakorlatokat elvégezni, de kitartással és idővel egyre könnyebbnek fogod érezni!

Kranioszakrális terápia

Kranioszakrális terápia

Testünk feszült állapota és érzelmi cselekvőképességünk szabadsága egyenes arányban áll
egymással.
Amilyen mértékben fájdalmasnak, blokkoltnak, sérültnek, diszfunkcionálisnak éljük meg fizikális
állapotunkat, olyan mértékben leszünk hatványozottan erősebbé, bölcsebbé, tapasztaltabbá,
felszabadultabbá, megértőbbé kreatívabbá, sikeresebb útkeresővé, ha bátorsággal, hittel és
támogatással merünk nekifogni blokádjaink és traumáink feldolgozásának.

KiroKlub

online torna

online torna

Mozgasd meg minden porcikádat!

Befektetés magadba, a jövődbe. Élj minőségi életet!