1. Az első beszélgetés során anamnézis, kórfelvétel

Elengedhetetlen a kezelés megkezdéséhez. Ezért kérjük, hogy, kérdéseinkre igyekezz legjobb tudásod és emlékeid szerint válaszolni. A legtöbb esetben a panaszaink a panaszaink nem akkor kezdődtek, mikor a tüneteink jelentkeztek, hanem akár évekkel korábban... ? Tovább olvasom!

Egy rossz testtartás a szerencsésebbeknél gyakran évtizedekig nem okoz hát-, nyak- vagy derékfájást, és sajnos ennél rosszabb betegségek is lehetnek látszólag tünetmentesek vagy csak nem figyelünk oda, akár esetenként gyógyszerekkel nyomjuk el őket.

Egyik fontos eleme a kórfelvételnek, hogy fennáll-e olyan jelenség, tünet, ami ellenjavallná a kezelésünket és tovább kellene vizsgálni pl. képalkotókkal (röntgen, CT, MRI, UH) a kezelések elkezdése előtt.

Mi szívesen és gyakran dolgozunk más szakember bevonásával, és ha a Te eseted is ezt igényli, akkor javasolni fogjuk. Amennyiben Neked vizsgálatakor ezt nem jeleztük, úgy a kezeléseket el fogjuk tudni kezdeni. Előfordulhat, hogy a kezelések folyamán merülnek fel olyan tünetek, ami miatt átgondolva a helyzetet mégis kérünk további vizsgálatot, vagy más szakember véleményét, ezt mindig személyesen megbeszéljük.

Mi a szubluxáció
Ez az a jelenség, amit kiropraktőrök már több mint 120 éve kezelnek. Állandó vita témája, mert mint sok minden más a természetben, ez a jelenség sem „látszik” egy sima röntgenen vagy tapintható ki teljes mértékben... ? Tovább olvasom!

Több féle vizsgálat kell, hogy beigazolódjon. Ezért is végzünk több féle vizsgálatot, hogy minél pontosabban feltérképezhessük a gerincében lévő eltéréseket és a szubluxációk jelenlétét.

A szubluxáció a kiropraktikában valójában egy neurológiai jelenség. 

Egy csigolya, mely a saját ízületi mozgásán belül helytelenül helyezkedik, az ezt körül vevő izmok, szalagok ez által helytelenül működnek és az üzenetáramlás ebből a mozgás szegmentumból az agy felé helytelenné válik.

Minél régebb óta ott van, annál inkább válik a szervezetben szokássá, vált ki kompenzációkat, és vezet betegség folyamatokhoz.

Miután a jelenség nem csak egy elmozdult csigolya (bár sokszor könnyebb így magyarázni), így a korrigálása is ismétlést igényel, hiszen egy új szokást kell kialakítani a szervezetben.

kiropraktika, vizsgálatok

2. Számítógépes (Posture Pro)- és vizuális testtartás vizsgálat

A helytelen testtartás egy helytelen beidegződést hoz létre. Azt manapság már mindenki tudja, hogy az agyunk irányit mindent a szervezetünkben. Így hát a mozgásszervredszerünk is az agyunk irányítása alatt áll. Egy rossz beidegződés az agyban raktározódik el, és mint sok más szokást, innentől kezdve fel sem ismerjük magunkon, ebben az esetben, hogy helytelenül állunk... ? Tovább olvasom!

Tükörben, fotókon észre tudjuk venni, de nem érezzük.

Mindenkinek a gerince, – független attól, hogy jól vagy rosszul – , folyamatosan egyensúlyozik, ha ez nem történne meg akkor azonnal orra buknánk. Körülbelül. háromszáz izom dolgozik azon, hogy mi egyenesen tudjunk állni.

Ekkorra már a helytelen tartás miatt kialakult degeneratív elváltozások,(meszesedések, ízületi porc és porckorong kopások) lényegesen előrébb haladhattak.

Hogyha a rossz tartást időben felfedezzük, és teszünk is ez ellene, akkor az ilyen típusú elváltozások nagymértékben elkerülhetőek.

Számtalan tanulmány világít rá arra a tényre, hogy a rossz testtartás rossz egyensúllyal jár, ez által az esés (elesés) veszélye lényegesen növekszik. (Vellas, Bruno J. Journal of the American Geriatric Society, 1997; 45:735-738); 1,8 millió sürgősségi ellátás évente esések miatt – CDC, Atlanta Georgia, USA) Ennek megelőzése a balesetek bekövetkezése előtt kell, hogy megtörténjen.

Mi a lényege a két mérlegnek?

Több irányból közelítjük meg a vizsgálatainkban, hogy Nálad milyen eltérések jöttek létre. „Normálisan” 1-2 kg-on belül kellene tudni egyensúlyozni. Hogyha valami oknál fogva ez az arány lényegesen eltolódik, akkor az azt jelenti, hogy az egyensúly felborult.

Gyakran a medence és a nyaki gerinc helytelen működése (szubluxációi) vagy fejünk pozíciója, van ennek a jelenségnek a hátterében.

A szubluxációk korrigálásával pedig el szeretnénk érni, hogy ez helyreálljon, azaz megfelelő szintbe kerüljön és kiegyensúlyozódjon a keresztcsontod, medencéd és a nyaki gerincednek működése.

Gyakran találkozunk ilyen mondatokkal:

Eddig nem fájt semmim.…,

Sérvem keletkezett,

Pedig csak leguggoltam, cipőt húztam,

Vagy arcot akartam reggel mosni….,

Eddig mindig 1-2-3 nap alatt rendbe jött a lumbágóm de most…., hetek/hónapok óta nem szűnik a fájdalom….,

Nem hat rá semmilyen gyógyszer….,

 

vizsgálatok

Ezek a mondatok mind azt sugallják, hogy a háttérben egy nagyon rossz működés rejlik. Gyakran a helytelen működést egy helytelen testtartás idéz elő. Vajon ez mióta lehet ott? A válasz, hogy ez akár gyerek kor óta jelen lehet, sokan tudják is vagy szüleik rendszeresen emlegették, hogy húzzák ki magukat, ismerős?

3. Tytron C-5000 hőtérképes vizsgálat

A hőtérképes vizsgálat egy hőmérséklet-változásra nagyon érzékeny műszer alkalmazása, mely a szervezet infravörös kisugárzását méri, a mi esetünkben a gerinc mentén. Kutatások arra mutatnak rá, hogy a testünk jobb és bal oldala között, ahogyan azt az idegrendszer irányítja, nem kellene, hogy túlzottan nagy eltérések legyenek a hő kibocsájtásban. Ennek a különbségnek a felső határa 0,3 ̊ C. A vizsgálat során a bőr felületéből leadott hő minta, egyenesen tükrözi, a szervezet idegrendszerének szimpatikus és érzékelő ágainak irányítását, a bőr mikro keringése felett... ? Tovább olvasom!

A fő irányítást azonban a szimpatikus rész végzi. Az autonóm (vegetatív) idegrendszer szimpatikus része irányítja a testben lévő arteriális erek tágulását és összehúzódását. 

Nem diagnosztikai céllal készül a mérés, hanem alá akarjuk támasztani, egy pontosabb képet kapni arról, hogy amit a többi vizsgálataink során tapasztaltunk, az milyen mértékben igazolható vissza az idegrendszer kiegyensúlyozottságában, a gerinc mentén. Minél nagyobb az eltérés hőmérsékletben a gerinc két oldalán, annál inkább valószínűsíthető, hogy terhelés éri az idegrendszert.

Ez a terhelés lehet a gerinc mentén, de akár stressz is okozhatja. 

A test tapintásos és vizuális vizsgálatára a kiropraktőröknek a fő munkaeszközük a kezük. Már az egyetem megkezdésekor kezdik gyakorolni, hogy mit hogyan lehet kitapintani. Ez a készség ugyan úgy fejleszthető, mint minden más, gyakorlással! A bőr felület szárazsága, nedvessége, rugalmassága vagy az izmok feszessége, kötöttsége mind arról árulkodik, hogy ez a terület hogyan is működik.

Hogyha tisztában vagyunk azzal, hogy hol vannak azok a területek, amelyek rosszul működnek, akkor azt is tudjuk, hogy mit kellene csinálni, hogy ez javuljon.

Mi a termográfia?
A termográfia egy biztonságos, fájdalom mentes és megbízható eljárás a test infravörös kisugárzásának mérésére sugárterhelés nélkül. Más vizsgálatokkal ellentétben a termográfia vagy hőtérképezés abban különleges, hogy képes kimutatni területeket, ahol idegi irritáció állhat fenn. Miután az idegrendszer egészséges működése elengedhetetlen a szervezet helyes működéséhez, ezért a vizsgálat fontos információval tud szolgálni, ami nagyon hasznos az ellátásodhoz... ? Tovább olvasom!

Az eljárás egy pontos elemzésen alapszik, ami a test felületi hőmérsékletét veszi alapul a gerinc mentén. A gerinc két oldalán mért hőmérsékletek összehasonlításra kerülnek a normál értékekkel, olyan módon, mint  vérvizsgálatkor. A jelentősége ezeknek a hőmérséklet különbségeknek az, hogy helytelen működésre utalhatnak az idegrendszerben.  

Kevesebb, mint tizenöt másodperc alatt képes a Tytron megtalálni ezeket az aszimmetrikus területeket jelezvén, hol magasabb a hőmérséklet, akár akkut lágyrész sérülés miatt, ízületi gyulladás okán, porckorong kitüremkedésnél vagy más, a gerinchez kapcsolódó körülmények révén. 

Ahol alacsonyabb hőmérsékletű területeket mér, ott régóta fennálló, krónikus problémák alakulhattak ki. A Tytron egy paraspinális (gerinc két oldal menti) termográfiás szkenner. Nagy pontosságú érzékelőket, lencséket és egy speciális összpontosító hengert használ a mérésnél. 

A Tytron a gerinc alsó szakaszától fel a nyakig sokszoros hőmérséklet méréseket végez. A szkenner a gerinc mentén gördül felfelé, teljesen fájdalom mentes így a vizsgálatot minden korosztálynál el lehet végezni, csecsemőktől egészen idős korig.

a hőtérképes vizsgálat mutatja meg a gyulladást a szervezetbenhőtérképes vizsgálat 

Miért alkalmazzák a kiropraktőrök?

A kiropraktika az idegrendszer működésére összpontosít. Miután az idegrendszer irányítja és hangolja össze a test funkcióit, így elengedhetetlen a szervezet egészséges működéséhez a helyes idegrendszerbeli működés.

Ezek az idegpályák az agyunktól a gerincoszlopon át haladnak és jutnak el a test különböző szerveihez, többek között a szemekhez, fülekhez, tüdőhöz, vesékhez, valamint érinti az egész bőrfelületet és még a szívet is.

A kiropraktika egy speciális eltérésre összpontosít, amely megfosztja a testet a helyes idegrendszerbeli működéstől. Ezt az állapotot szubluxációnak hívják.

A szubluxációt úgy definiálják, mint egy helytelen pozíció és/vagy mechanikai működés a gerincben, amely zavarokat okoz az idegrendszer normális működésében.

A Tytron készülék összehasonlítja a bőrfelületi hőmérséklet különbségeket, így megállapítva a normálistól eltérő értékeket, ezáltal a kiropraktőr fontos döntéseket tud hozni az idegrendszer egészségének megőrzésével kapcsolatosan és azt, hogy milyen kezelést igényelhet a páciens.

A vizsgálati eredményeket mindig meg mutatjuk és lehetőséget nyújtunk ezek értékelésére és megbeszélésére.

Kálbori Zsolt, kiropraktőr a gerinc fájadalomról

Ezek a mintaképek mutatják, hogy a termográfiát hogyan lehet használni idegi irritáció feltérképezéséhez és mikor tért vissza az idegrendszer a helyes működéshez. 

Termográfiás felvételek a kezelések előtt, sok helyen jelezte az idegrendszerben létrejött irritációt. A kezelések után, pedig azt mutatja, hogy az idegrendszerben helyre álltak a működések.

kiropraktika vizsgálatok

4. Lábhossz különbség vizsgálat

Ezt a jelenséget a kiropraktikában már egy évszázada felfedezték és alkalmazzák, mint jelzője annak, hogy valahol a medence vagy a gerinc mentén felborult az egyensúly. Különböző tesztek, csigolyák menti nyomások alapján figyelhető meg a szervezet, azaz az idegrendszer, reakciója... ? Tovább olvasom!

Normális esetben nincs vagy csak nagyon kicsi a két lábhossz közötti különbség. Mikor ez a különbség eléri vagy meghaladja a 0,5 cm-t, akkor már figyelemre méltó.

Ezt a vizsgálatot olyan tényezők befolyásolják, mint például térd/csípő műtét, akut lumbális panaszok vagy akár egy anatómiailag rövidebb láb. (Ebben az esetben változás természetesen nem várható.) A fej jobbra és balra fordításával vizsgálható, hogy ez az eltérés mennyire kapcsolódik a nyaki gerinchez. Az esetek többségében a nyak (itt is gondoljanak az idegpályákra) váltja ki ezt az eltérést. Ez egy fajta neurológiai jelenség, ezért is figyelhető meg a hirtelen változás fejforgatásra a lábhosszakban.

5. A vérnyomás vizsgálata

Ezt az emberek többsége otthon is elvégezheti. Mi elővigyázatosságból mérjük. Sokan nem is tudnak arról, hogy magas a vérnyomásuk, mint ahogy sokan nem tudnak arról, hogy magas a vércukor szintjük vagy, hogy mennyire is jó vagy rossz a tartásuk. Egy angol felmérés arra világított rá, hogy a 24-50 éves korosztály nagyon nincs tisztában a vérnyomás lényegével... ? Tovább olvasom!

Körülbelül csak 20% tudta, hogy ennek milyen jelentősége van. Ez az arány 60 év felett lényegesen javult (64%).

A két oldalon mért vérnyomás egy pontosabb képet ad arról, hogy hogyan működik a szervezet. Eltérés lehet a két oldal között, de ennek nem kellene meghaladni a 10mmHg értéket. 20mmHg különbség a két oldal között pedig egyes tanulmányokban arra utal, hogy valamilyen szív, érrendszeri probléma van a háttérben. Kérdezz rá orvosodnál a következő viziténél!

Mennyi ideig fog tartani az optimális egészség elérése?
A kiropraktőrök tudják, hogy az optimális egészség elérése egy egész életen át tartó folyamat és nem csak addig kell folytatni, amíg elmúlnak a tüneteink. Az egészségmegőrzés és a wellness az, amiben kiropraktőre segíteni tud, akkor is, amikor már túl van a kezdeti tünetkezelés szakaszán. Az egészségmegőrzés miatt végzett kiropraktika lényege, hogy megakadályozza az esetleges tünetek (vagyis a felületes problémák) visszatérését és így a kiropraktőr helyrehozhassa a mélyebb, tünetekkel nem járó problémákat... ? Tovább olvasom!

Ez egyfajta megelőző módszer, ami biztosítja, hogy a szubluxációknak ne legyen idejük újra kialakulni és károkat okozni. 

A kiropraktőrök azt is tudják, hogy az élet többről szól, mint a betegségek megelőzése és hiánya. Az emberi tapasztalás, az élet folyamatos fejlődés fizikailag, spirituálisan, emocionálisan, intellektuálisan és kapcsolataink terén. A wellness kezelések lényege, hogy ezeket a folyamatokat figyelembe véve segítsen optimalizálni életünk alakulását.

A kiropraktőrök tudják, hogy Te folyamatosan változol, és ezért mindig másképpen kell értékelni Téged, mint ahogy tegnap kellett.

A kiropraktika az egyetlen szervezett egészségügyi szakma, melynek filozófiája lehetővé teszi, hogy Te elérd a 100%-os optimális egészséget.

kiropraktika, vizsgálatok

KiroKlub

online torna

Gyere, tornázz velem!

Befektetés magadba, a jövődbe. Élj minőségi életet!