69 / 100
alagút szindroma billentyűtől

Becsípődés

Szerző: Kálbori Zsolt

Rossz mozdulattól görcsös derékizom

Hányszor jártál már úgy, hogy amikor például indultál nyaralni, csak beemelted a bőröndöt a csomagtartóba, és úgy maradtál? Vagy egyszerűen csak lehajoltál bekötni a cipőd és nem bírtál felállniEsetleg átnyúltál az asztalon egy tollért, és egyszerűen képtelen voltál felegyenesedni?

Jobb esetben napokig, de lehet, hogy hetekig szenvedtél?

Mi történik valójában?

Ezt a jelenséget sokan egyszerűen becsípődésnek titulálják, mert olyan érzés, mint ha valami, egy ideg, becsípődött volna a gerinc mentén. Legtöbb esetben valójában nem ez történik:

A már helytelen működés miatt egy mozdulatot követően – általában rossz mozdulatnak hívjuk – a derekadban elbillen egy csigolya az alatta levőhöz képest. A porckorong közepén, mint támaszponton tud a csigolya jobbra vagy balra billenni, mint egy libikóka, ilyenkor görcsbe rándulnak a derékizmok.

A „kést vágnak a hátamba” érzés gyakran nem egy becsípődött ideg, hanem egy végső feszülési pontjáig ért kis ízületi tok, ami minden mozdulatra azonnali fájdalommal reagál.

Hogyan segíts magadnak otthon és a munkahelyeden?

A nyolcvanas évek végén az Egyesült Államokban egy kiropraktőr, Dr. Rick Serola tapasztalta, hogy az egész testben felerősödtek az izmok, amikor a medencét stabilizálta. Ez késztette arra, hogy e jelenség hátterét tovább tanulmányozza. Ezeknek a tanulmányoknak köszönhetően született meg a medence öv, ami addig nem létezett.

Egy ilyen típusú öv tökéletes megoldás Neked is, ha derékfájós vagy!

Úgy működik, hogy összefogja a medencéd, ezzel tehermentesíti az úgynevezett iliosacrális ízületet – azt az ízületet, ami a keresztcsontod és a medencelapátjaid között van. Ahogy ez az ízület stabilizálódik, nem kell a nagyobb izmoknak rásegíteni a mély tartóizmokra, hogy stabilizálják a medencét. Így a derekad körüli izmok újra megfelelően dolgozhatnak, és újra könnyebben tudsz majd mozogni!

Ha volt már ilyen panaszod, talán nem újdonság a számodra, hogy ilyenkor a mozgás segít – igazából a fekvés nem is mindig esik jól, sokszor nincs is olyan pozíció, ami hosszabb ideig kényelmes lenne.

A legnagyobb előnye a medence övnek a klasszikus derék övvel szemben, hogy a hordásával nem gyengülnek el az izmaid, sőt! Felerősödnek! Hordhatod akár egész nap, de fekvésnél, alvásnál is nyugodtan Rajtad maradhat.

Nézd meg közösségi oldalainkat is!

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

kiroklikk.hu

KiroKlub Online Torna Videók