Csonka Áron 

kiropraktőr

Diplomámat 2021-ben szereztem a Walesi University of South Wales WIOC szakán (Welsh Institute of Chiropractic).

Középiskolai éveim alatt, egy cikk elolvasása után, villámcsapásként ért a felismerés, hogy kiropraktőr szeretnék lenni, annak ellenére, hogy előtte még csak nem is hallottam róla. Akkor még csak az emberek komoly mozgásszervi fájdalmainak gyógyszer nélküli segítése ragadta meg a figyelmem, ma már tudom, hogy a kiropraktika ennél jóval több. Mivel hazánkban sajnos jelenleg sincs egyetemi képzés, ezért kalandos úton tudtam elsajátítani ezt a csodálatos szakmát. 

Először gyógymasszőri végzettséget szereztem Pécsett, szülővárosomban, ahol a gyakorlatomat a Harkányi Gyógykórházban volt szerencsém tölteni. Itt rengeteget tanultam a helyi szakemberektől, hogyan kell a betegekhez viszonyulni és lehető legjobb gyógyulási eredményt elérni, követve a kórházi protokollt.

Ezt követően kiegészítettem a tanulmányaimat sport masszázzsal, aminek a gyakorlatát főleg a rangos pécsi futball klub, a PMFC játékosainak a kezelésével töltöttem. Itt egy teljesen más szemléletet tanulhattam meg, ahol a főszerepben a teljesítmény maximalizálása állt, mindezt a legszorosabb csapatmunkában végezve.

Eközben felvételt nyertem a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karára, mint általános orvos hallgató. Ez egy nagyon fontos időszaka volt a tanulmányaimnak, ugyanis rájöttem, hogy mennyi munka, tanulás és felelősség áll egy doktori cím mögött. Nagyon jó alapokat kaptam az emberi test megismeréséhez és tanáraim igazi példaként álltak előttem. 

Másodévem végén sikerült kapcsolatba kerülni Kálbori Doktor Úrral, akinek útmutatása és bátorítása révén, az orvosi tanulmányaimat megszakítva jutottam ki a Treforest-ben található kiropraktőr egyetemre, hogy végre azt tanulhassam, amit már hosszú évek óta szerettem volna. Az orvosin eltöltött éveim miatt 5 helyett 3 év alatt szereztem meg a mesterdiplomámat (MChiro), amihez gyakorló kiropraktőrként a DC (Doctor of Chiropractic), a kiropraktika doktora cím jár.

 

A GPA (Gravitational Pattern Alignment) módszert használom elsődlegesen a kezeléseim során, ami egy amerikai fejlesztésű irányzat, ami több hagyományos technikát egyesít (Thompson, Sacro-Occipital, Diversified). Nagy szerepet kap a medence korrekciója kiropraktőr ék párnák és drop technika (ágyba épített rugók segítségével történő korrekció) segítségével, valamint a nyaki csigolyák, a funkcionális lábhossz különbség és perifériás ízületek korrekciója is. 

Diplomázásomat követően azonnal hazaköltöztem, hogy minél több magyar emberhez eljusson ez az egyik legősibb alapokra épülő (érintés), holisztikus szemléletű, konzervatív (műtét és gyógyszermentes) modern és nagyon hatékony módszer.

Itthon is folytatom ismereteim bővítését, így a természetgyógyászaton belül az Alternatív Mozgás és Masszázsterápia, valamint Kineziológia szakok hallgatója vagyok jelenleg. Ezen felül a vírushelyzet miatt online kiropraktőr szemináriumok rendszeres hallgatója vagyok.

Szabadidőmben szeretek harcművészetekkel foglalkozni (aikido), gitározni, cserkész életet élni, különleges kávékat készíteni és kóstolni, kertészkedni, valamint időt tölteni családommal és 3 kutyánkkal.