72 / 100
alagút szindroma billentyűtől

Digitális demencia

Szerző: Kálbori Zsolt

Rossz memória, sms nyak

Biztos nem kerülte el senki figyelmét, hogy a mai társadalom egyre több időt tölt számítógép, tablet és mobil telefonok előtt.

A mai világ fiatal felnőttei már 20 éve részesei és élvezői a technológiai fejlődésnek, mindennapjaikban jelen vannak a technikai eszközök valamilyen formában.

A tudomány azon területe, mely azt vizsgálja, hogy ennek milyen hatása van az emberi biológiára, nem tud mást tenni mint, türelmesen megfigyelni, elemezni és prognosztizálni.

A demenciáról biztosan sokan hallottak már, főleg idősebb korúaknál.

Az életkor előrehaladtával az agyi idegsejtjeink száma folyamatosan csökken, és a felidéző működések lelassulnak. Azonban az élet során felhalmozódott tapasztalatok és bölcsesség képes ezt ellensúlyozni.

Demenciáról (értelmi hanyatlásról, elbutulásról) akkor beszélünk, ha az intellektuális képességek  hanyatlanak.

Maga a kifejezés tehát egy tünetegyüttest takar, melynek fő összetevői az emlékezethanyatlás, az agykérgi működések zavara (beszédzavar, az érzékszervek működésének zavara, az összerendezett mozgások zavara), az ítélőképesség hanyatlása és személyiségváltozás.

Ehhez gyakran szorongás, depresszió, téveszmék is társulnak, a magatartás megváltozik, az önellátó képesség többnyire romlik.

Nade, mi köze ennek a technológiához és a digitális világhoz?

Tanulmányok bizonyítják, hogy a mai fiatalok átlagban 80x nézik meg a mobil telefonjukat, de a Z generáció – akár 150x is és akár napi szinten 5 órán keresztül.

Egyet már biztosan tudunk, a technológia fejlődésével ellentétesen hanyatlik az emberi biológia. Ez nem egy biztató jelenség.

Ez árt az emberi szervezetnek és a testtartásnak. Az emberek többsége telefonon, olvas híreket, lép fel a világhálóra és tartja személyes kapcsolatait a közösségi oldalakon.

Kutatási eredmények bizonyítják, hogy vegetatív reakciókat okoz a telefon nélkülözése.

Például 10 perc távollét a telefontól, már egy megemelkedett pulzus számot és fokozott légzést vált ki, és tudjuk, hogy ezek stresszre utaló jelek. Vajon hány km-ért, lennénk hajlandóak vissza utazni, ha otthon hagyjuk a telefonunkat? Ez egy fajta szeparációs szorongás.

A közösségi médiákon keresztül már sokkal erőteljesebben kapcsolódunk, mint fizikailag.

Tanulmányok rávilágítottak arra, hogy a vizsgálatban résztvevőknél félelmet vált ki a közösségi interakció ha nincs náluk a telefonjuk.

Digitális demencia fogalma

Rossz memóriára, vagyis demenciára utaló tünetek jelenléte fiatal felnőtt korban, anélkül, hogy betegséghez társulna. Viszont a technológia túlhasználása jellemző helytelen testtartással.

Ez nem csak tech-nyak (Tech = technológia), vagy sms-nyakhoz vezet, hanem tulajdonképpen az agyban is létrejönnek elváltozások.

Megfigyelték a szürkeállomány csökkenését és az emlékek felidézésében való hiányosságokat.

Ez több mint csak egy kis nyakfájás a rossz testtartás miatt, ez a digitális demencia valósága!

Nézz körül, hogy egy busz vagy villamos megállójában, vagy egy repülő tér termináljában végig megyünk, mit csinálnak és milyen testtartással ülnek és állnak az emberek. Többségük valószínűleg valamilyen formában valamilyen technológiát nézve lefelé hajtott fejjel áll, majd hasonlítsuk össze egy képpel a demenciában szenvedőkkel.

Látjátok a hasonlóságot?

Az egyik egy betegség folyamatának az eredménye, a másik egy életmódbeli tartás által kiváltott helytelen stimulálás vagy alul stimulálás a nem mozgás miatt. 

Tudniillik az emberi szervezet – főképpen az agy – annak megfelelően alakít ki idegpályákat, amilyen stimulancia éri.

Az angol ”use it or lose it” vagyis használd vagy elveszíted kifejezés pontosan arra utal, hogy használnunk kell az idegrendszerünket ahhoz, hogy az működésben maradjon.

Egy mozgó hüvelyk ujj nem igazán meríti ki ennek a fogalmát (két hüvelyk ujj sem, mielött úgy gondolnád, hogy megmenekültél, mert két ujjal pötyögsz a telefonon).

Az agy és az idegrendszer komplex és sok irányú mozgásra képes, és ez az éltető eleme is. Ha nincs mozgás, akkor szenved és sorvad, mint mikor gipszben van a kezünk vagy a lábunk, és 6 hét után leveszik, majd látjuk, hogy mennyivel vékonyabb, mint a másik oldal. Edzéssel, használattal visszanyerjük az eredeti állapotot. Ez az agyban lévő területek újraélesztését is jelenti a megfelelő működés visszanyerése érdekében, hiszen amiről az agy nem tud, az nem is működik, legalábbis nem jól.

Nézd meg közösségi oldalainkat is!

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

kiroklikk.hu

KiroKlub Online Torna Videók