A kiropraktika filozófiája, az egészség 5 pillére

 

Mi is az egészség?

 

Mit jelent a Ti számotokra az egészség? Talán, hogy jól érezzük magunkat? Vagy azt, hogy nem vagytok megfázva? Esetleg ennél sokkal többet? A kiropraktikában az egészség fogalma mindig is többet jelentett annál, hogy nincsenek tüneteink vagy nem fáj semmink. Az igazság az, hogy az egészség egy lényegesen jobb életminőséget jelent. De ezt nem csak a kiropraktőrök gondolják így, nézzék meg a WHO megfogalmazását az egészséggel kapcsolatosan, mely jól tükrözi a kiropraktika álláspontját:

 

„Az egészség a teljes testi, lelki és szociális jólét állapota, és nem csupán a betegségektől és a testi fogyatékosságtól való mentességet jelenti.”

 

A definíció kibővült az egészség dinamikus felfogásával, miszerint: a jövőbeni jó fizikai, lelki és szociális jólét iránti igény kielégítésében az egyén aktív közreműködése is szükséges, mert felelős saját egészségének megőrzéséért.

 

Egészség kontra betegség

A láz a szervezetünk önálló reakciója a betolakodó kórokozók ellen. A baktériumok nagyon kevés hőmérsékletingadozást bírnak elviselni. Előfordulhat, hogy a láz a szervezetünk önálló módszere a kórokozók legyengítésére vagy megölésére?

 

Ha valaki meg van fázva, folyik az orra, az általános orvosi gyógymód pl. a következőket tartalmazná: antihistamin készítmények, Aspirin, Rhinatiol, köhögés gátlók, Coldrex.

 

A szervezetünk saját reakcióitól sokszor eltekintünk. Az immunrendszerünk a kórokozók megölésére állandóan egy interferon nevezetű anyagot termel. Az interferon a szervezetünkben termelt nyákkal mozog. Hogyan hagyhatja el testünket a nyákban lévő megölt vírus vagy baktérium? Például köhögés, tüsszentés, orrfolyás stb. útján. Ezt akadályozzuk meg egyes készítmények alkalmazásával.

 

A rossz időjárás, úgy, mint a megfázás tünetei, még ha kellemetlen is nekünk, fontos a természetnek. Az említett példák mutatják, hogy a tünetek nem megfelelő jelzők atekintetben, hogy betegek vagyunk-e vagy sem. Az igazság az, hogy a tünet az, ami visszaállítja a szervezetünkben az egészséget, a homeostásis-t (a szervezetünkben lévő egyensúlyt).

 

Jelenleg, ahogy ezeket a szavakat olvassod, a szíved 60-72-szer pumpál percenként, a veséid filterként működve, megszűrik a véred, a májad százával állítja elő a kémiai anyagokat és a tüdődben az oxigén és a szénmonoxid szint állandóan váltja egymást. Ezeket az élettani folyamatokat Te tudatosan irányítod vagy a szervezeted önmagától látja el ezeket a feladatokat?

 

Mi lehet a szervezetünkben az, ami a szalámis szendvicsből hajsejteket, új bőr sejteket és körmöket formál?

A kiropraktőrök ezt az öngyógyító önműködtető rendszert hívják belső öngyógyító erőnek (innate intelligence). Miután ez velünk született, így egy újszülöttnél ugyanakkora lehet ez az öngyógyító erő, mint egy egyetemi professzornál. A közeg melyen át ez az erő mozog a szervezetünkben, az idegrendszerünk.

Az idegrendszerünk, mint egy információs szupersztráda

Közvetíti a sokmilliárdnyi információt az agytól a testhez, majd a testtől az agyhoz. Ez nem egy olyan sztráda, amelyen felesleges forgalmat szeretnénk, más szóval itt nem akarjuk, hogy bármi is bezavarjon a működésben. Az öngyógyító erő mennyiségétől és minőségétől függ, hogy milyen jól működik a szervezetünk. Emlékezzünk, ha téves információ jut el a szervezet egyik részéből a másikba, az ugyanolyan kárt okozhat, mintha egyáltalán nem jut el az információ. A kiropraktőrök fő feladata, hogy ezeket a pályákat szabadon tartsák, ezáltal hagyják az öngyógyító működést a szervezetben optimálisan működni. Ez a nemes cél, a mi rendelőnkben is igaz!

 

Ha eddig elolvastad, akkor valószínűleg felmerült Benned a kérdés, hogy hogyan is lehet ezeket a pályákat szabadon tartani? Más szóval, mi is az a kiropraktikai igazítás és hogyan hat az öngyógyító erőkre a szervezetben? Mielőtt ezt a kérdést megválaszolnánk, meg kell, hogy értsd a lényeget.

 

Minden ezen a földön úgy épül fel, hogy valamilyen működést ellásson. Miután a felépítése döntő abban, hogy milyen lesz a működése, ezért ha a felépítése nem 100%-os, akkor egyértelműen a működése sem lehet 100%-os.

 

Vegyünk egy sportautót példának, amelyek nem csak erős motorral vannak felszerelve, hogy minél gyorsabban tudjanak száguldani, hanem aerodinamikusan is úgy fejlesztik, hogy minél kisebb legyen a légellenállásuk.

 

Ha most például csomagokat helyezünk a kocsi tetejére, ezáltal megváltoztatjuk a felépítését. Ugyanolyan jól fog működni, mint ugyanez az autó csomagok nélkül? Esetleg ha a kerekei nincsenek helyesen centírozva? A változott működés lehet, hogy Neked nem feltűnő, mert nem tudod, hogy mire képes egy ilyen autó helyes beállításokkal, de attól még, hogy Neked ez nem feltűnő, a működés mégis kevesebb a 100%-nál.

 

Kommunikáció

Tegyük fel, hogy egy hölgy mobiltelefonon szeretne nagymamájának egy piros kendőt rendelni a születésnapjára. Mi lenne, ha zavaros lenne a vonal? Előfordulhat, hogy a hitelkártyájának a 16 jegyű számát helytelenül hallják, ezáltal elutasítják a vásárlást? Mi van, ha helyes a szám, de téves a katalógusban kinézett piros kendő száma? A nagymamája esetleg egy más színű kendőt kap meg, vagy rosszabb esetben nem érkezik meg a rendelés!

 

Az idegrendszer, mely az agyból, gerincvelőből és a kilépő ideggyökökből áll, fontos információt közvetít a testünk minden részéhez. Az idegrendszer a fő irányítórendszerünk a testünkben. Ezt a globális hálózatot használja a kommunikációra és arra, hogy koordinálja szervezetünk működését.

 

Zavar az idegrendszerben, zavart okoz az egyéb rendszerekben (pl. pajzsmirigy, szív, emésztőrendszer stb.) is!

 

Ha egy vagy több csigolya elmozdul a normális pozíciójából, terhelni fogja az idegrendszert. Ez a szervezet kommunikációs rendszerében is zavart okoz, ezt hívják szubluxációnak.

A szubluxációk többsége nem jár fájdalommal vagy eleinte észlelhető tünettel.

Azért, mert a testünkben kétféle idegrost van: érzékelő és motorikus. Az érzékelő idegpályák közvetítik például a fájdalmat, hőmérsékletet, ízt stb. a testünktől az agyhoz. Motorikus idegpályák információkat hordoznak izmokhoz, szervekhez, mirigyekhez a helyes működésről. Amennyiben egy irritált ideg, érzékelő rostokat hord, akkor előfordulhat, hogy fájdalmi tüneteink lesznek. Miután az idegrostok többsége (kb.67%-a) teljesen motorikus, így érzékelő rostok nincsenek bennük, ezért csak helytelen működést fognak okozni. Így hát nagyon fontos megjegyezni, hogy a fájdalom egy nagyon rossz jelzője annak, hogy jelen van a szubluxáció a gerincünkben vagy nem, azaz hogy tényleg „betegek” vagyunk-e vagy sem.

 

Mennyire vagy egészséges Te?

 

Képzeld el, hogy cipődbe egy kavicsot helyezünk, amit Te nem vehetsz ki egész nap. Mennyi idő után kezdené el zavarni a lábad? Illetve a bokád, térded vagy gerinced? Talán még fejfájást is okozhatna. Előfordulhat, hogy képtelen lennél koncentrálni és ingerültté válnál? Talán kiabálnál a kedveseddel, gyermekeddel vagy szüleiddel?

 

Most helyezd ugyanezt az irritációt az idegpályáidra. Szerinted milyen hatással lenne a közérzetedre? Hogyan befolyásolná a viselkedésed és gondolkodásod? Vagy akár az életed?

 

Mi okozza a szubluxációt?

 

A szubluxációk oka, hogy szervezetünk képtelen alkalmazkodni egy adott stresszhez vagy terheléshez.

A stressznek három formája van:

  • fizikai
  • kémiai
  • pszichés

 

Fizikai stressz

 

Emberek minden nap ki vannak téve fizikai stressznek akár érzékelik, akár nem. Helytelen testtartás, sérülések, rándulások, helytelen testhelyzetben végzett munka pl. számítógép előtt felesleges terhet ró az izmainkra, szalagjainkra, csontjainkra. Ez a helytelen egyensúly és feszültség okozhat szubluxációkat. Kisebb nagyobb koccanások autóval, sportbalesetek vagy akár rossz ágy és párna szintén hozzájárulnak a szubluxációk keletkezéséhez.

Amit sokan nem tudnak az, hogy születésünkkor is érhet fizikai terhelés. Babát fejénél fogva húzzák kézzel, fogóval vagy akár szívókoronggal.

 

Kémiai stressz

 

Légszennyeződés, tartósítószerek, tisztítószerek, színezékek, „gyógy”szerek (orvos által felírt vagy vény nélküli), alkohol és dohányzás csak egy pár példa a kémiai stresszre, melyek zavarják a szervezet 100%-os működését. Mikor ezek a kemikáliák a szervezetbe kerülnek, rövidzárlatot okoznak az idegrendszerben, így az adott információk helytelenül közvetítődnek.

Azért fel van a szervezet sok mindenre készülve, ezért bizonyos mértékig bírja is ezeket a terheléseket, de mikor túl sok lesz belőle vagy állandóan visszatérő jelleggel éri a szervezetet akkor már károssá válik.

 

Pszichés stressz

 

Munkahelyünkön, iskolában, otthon, csak egy pár olyan hely, ahol pszichés stressznek lehetünk kitéve. Mindenki hallott már arról, hogy „a stressz öl”. Ez mit is jelent és mi köze van a kiropraktikához? Észrevetted már, hogy milyen FESZESEK az izmaid egy érzelmileg fárasztó nap után? Ez a fokozott feszültség nagyon nagy terhet jelent a gerincünkre, mely szintén szubluxációhoz vezet.

A 21. században ez már nem egy figyelmen kívül hagyható terhelés. Nagyon sokan nagyon komoly terhelés alatt vannak. Ezt is egy ideig bírja a szervezet, de hosszantartó kimerítő terhelés az idegrendszer kárára megy.

 

 

 

Az egészség 5 pillére

 

1. Pihenés / Relaxáció

 

Többféle módon lehet pihenni és egy ellazult állapotot elérni pl.: alvás, jóga, masszázs, meditáció, fürdő. Ha az idegrendszerben feszültség áll fenn, akkor Szerinted mennyire lehet könnyű az ellazulás? Próbáld ki! Mi van, ha a csigolyák helytelen pozícióban helyezkednek, irritálják az idegpályákat, és ez által az éjjeli alvását is zavarják? Mennyivel könnyebb lenne bizonyos jóga és meditációs pozíciókban elhelyezkedni, ha a gerinced optimálisan működne?

 

2. Diéta / Táplálkozás

 

Amit eszünk, azok leszünk! A szervezet az ételekből tápanyagot nyer ki. Ha magas tápértékű ételeket fogyasztunk, mint pl.: friss gyümölcsök és zöldségek vagy jó minőségű húsok, és ráadásul manapság már oda kellene figyelni arra is, hogy milyen körülmények között termelték, vagy tenyésztették. Mert sok méreganyag a bélrendszerben rekedhet vagy a szervezetünk más módon raktározza őket, ha nem tudja eltávolítani.

Ha gerincünk azon részén, mely az emésztőrendszert látja el (gyomor, vékony-, vastagbél stb.) szubluxációk vannak, akkor az emésztésünk nem lesz tökéletes. Ez azt jelenti, ha a táplálkozásunk megfelelő tápértékű elemeket tartalmaz, még akkor is előfordulhat, hogy alultápláltságban szenvedhetünk (hiánybetegség alakulhat ki), hiszen a szervezet nem képes felvenni azt, amit fogyasztottunk.

 

3. Kiropraktika – Az idegrendszer szabad működése

 

A kiropraktika a kezeléseivel, igazításaival hozzásegíti a szervezetünket, főként az idegrendszerünket a szabad működéshez. Ez az alapja az egészségpillér másik 4 pontjának. Kutatók évtizedek óta igazolják, hogy az idegrendszer a szervezetünk fő irányító rendszere.

 

4. Szellemi egészség (Pozitív szellemi hozzáállás)

 

Nem jellemző, hogy egy negatív beállítottságú munkaerőt léptetnek elő egy munkahelyen. Hogy érzed magad negatív kisugárzású emberek között? Érezted már? Hogyan érzik magukat az emberek Te körülötted? 

Tudtad, hogy a szellemi beállítottságod egyenes arányban van az immunrendszered működésével? (Pszichoneuroimmunológia – szép szó).
Észrevetted, hogy mikor „letörtnek” érzed magad rosszabb a testtartásod és az egészséged? Véletlen egybeesés?

Emlékezz a kavicsra a cipőben!

 

5. Mozgás

 

Hányan mondják, hogy szívesen mozognának többet, ha lenne energiájuk, erejük, motivációjuk és „idejük”? Tudtad, hogy testünkben az összes izom a gerincből eredő idegpályák által működik? Ha a gerincben szubluxációk vannak, akkor az izmok hogyan működhetnének tökéletesen? 100% működéshez 100% beidegzés is kell. Az egészséges gerinc lehetőséget biztosít mindenkinek az optimális fizikai teljesítményre. Napi 15-30 perc mozgás is már csodákra képes.

 

Egészség paradigmák

 

A paradigma egy gondolkodási mód. Minden paradigmát bizonyos értékrendszerek és etikai irányelvek követik. Minden iparágnak a jogtól a mérnöki tevékenységig megvan a saját paradigmája. Az egészségügy sem kivétel.

 

A következő táblázat összehasonlítja és „összeveti” az egészségügyben található két ellentétes paradigmát; az egyik úgy tekint az egészségre, mint valami, ami kívülről befelé működik, míg a másik úgy, mint belülről kifelé. Melyik nézet felel meg leginkább az Tiéddel?

 

Kívülről befelé
Nem természetes
Betegségek ellen küzd
Beavatkozik
Fizikai
Mechanikus
Helyettesít
Tüneteket kezel
Kemikáliákat használ a halál leküzdésére

Belülről kifelé
Természetes
Egészséghez vezet
Összehangol
Egyesíti a testet a lélekkel
Éltet
Visszaállít
Megszüntetni az okot
Felszabadít idegpályákat, hogy helyreállítsa az életet

 

Kívülről befelé Belülről kifelé
Nem természetes Természetes
Betegségek ellen küzd Egészséghez vezet
Beavatkozik Összehangol
Fizikai Egyesíti a testet a lélekkel
Mechanikus Éltet
Helyettesít Visszaállít
Tüneteket kezel Megszüntetni az okot
Kemikáliákat használ a halál leküzdésére Felszabadít idegpályákat, hogy helyreállítsa az életet

Az élet kémiája

Minden pillanatban több ezer vegyi üzenethordó közvetít üzeneteket a testünkben lévő szerveknek, szöveteknek és sejteknek. Ezek a vegyi anyagok a szervezetünkben képződnek és befolyásolják például a hasnyálmirigy, a tüdő, a szív, a vesék és az emésztőrendszer működését.

Ez a gigantikus kommunikációs rendszer felel olyan testi működésekért is, mint pl. a sebgyógyulás és bizonyos alvásminták. Azaz, ez a rendszer dönti el, hogy úgy fogunk aludni, mint egy csecsemő vagy fent leszünk egész éjjel és nézzük a tévét. Ahhoz, hogy el tudjunk aludni egy bizonyos célorientált hormon csoportnak kommunikálnia kell bizonyos receptorokkal egy bújócskázós játékban. Ha a hormon megtalálja a megfelelő receptort, akkor a jutalmad egy pihentető jó alvás.

Ha a kommunikációba hiba esik, például a hormon nem találja a megfelelő receptort, akkor egész éjjel forgolódhatunk és bosszankodhatunk! Ezek a hormonok és receptorok részei egy hálózatnak, melyet endokrin rendszernek hívnak. Természetesen ez a rendszer is az agy és a gerincvelő irányítása alatt áll. Ezért az endokrin rendszer megfelelő működése függ az idegrendszer működésétől.

Azt már tudjuk, hogy az idegrendszerünkben elektromos impulzusok keringenek, hiszen ezért alkalmazzák az electro-encephalogram (EEG) vizsgálatot agyi sérüléseknél vagy egyéb agyi vizsgálatoknál.

Ugye milyen jó lenne, ha létezne egy nem invazív módszer arra, hogy az idegrendszerben áramló elektromos impulzusok mértékét mérjük? Ez biztosítana egy módszert ahhoz, hogy időben helyreállítsuk a szervezet esetleges rossz működését.

Azonnali segítség a fájdalom leküzdésében!

Mutatunk Neked 4 gyakorlatot derékfájásra. Kérd az ajándék e-bookot!


*Az e-book kérésével egyben elfogadod, hogy a továbbiakban e-maileket fogadj a kiropraktika.hu-tól. Bármikor leiratkozhatsz. Adataidat harmadik félnek nem adjuk ki. Adatkezelőként a NAIH-89388/2015. számon vagyunk nyílván tartva.