Mi okozza a szubluxációt?

Kálbori Zsolt

A szubluxációk oka, hogy szervezetünk képtelen alkalmazkodni egy adott stresszhez vagy terheléshez.

A stressznek három formája van:

  • fizikai
  • kémiai
  • pszichés

Fizikai stressz

Emberek minden nap ki vannak téve fizikai stressznek akár érzékelik, akár nem. Helytelen testtartás, sérülések, rándulások, helytelen testhelyzetben végzett munka például számítógép előtt felesleges terhet ró az izmainkra, szalagjainkra, csontjainkra. Ez a helytelen egyensúly és feszültség okozhat szubluxációkat. Kisebb nagyobb koccanások autóval, sportbalesetek vagy akár rossz ágy és párna szintén hozzájárulnak a szubluxációk keletkezéséhez.

Amit sokan nem tudnak az, hogy születésünkkor is érhet fizikai terhelés. Babát fejénél fogva húzzák kézzel, fogóval vagy akár szívókoronggal.

Kémiai stressz

Légszennyeződés, tartósítószerek, tisztítószerek, színezékek, „gyógy”szerek (orvos által felírt vagy vény nélküli), alkohol és dohányzás csak egy pár példa a kémiai stresszre, melyek zavarják a szervezet 100%-os működését. Mikor ezek a kemikáliák a szervezetbe kerülnek, rövidzárlatot okoznak az idegrendszerben, így az adott információk helytelenül közvetítődnek.

Azért fel van a szervezet sok mindenre készülve, ezért bizonyos mértékig bírja is ezeket a terheléseket, de mikor túl sok lesz belőle vagy állandóan visszatérő jelleggel éri a szervezetet akkor már károssá válik.

Pszichés stressz

Munkahelyünkön, iskolában, otthon, csak egy pár olyan hely, ahol pszichés stressznek lehetünk kitéve. Mindenki hallott már arról, hogy „a stressz öl”. Ez mit is jelent és mi köze van a kiropraktikához? Észrevetted már, hogy milyen FESZESEK az izmaid egy érzelmileg fárasztó nap után? Ez a fokozott feszültség nagyon nagy terhet jelent a gerincünkre, mely szintén szubluxációhoz vezet.

A 21. században ez már nem egy figyelmen kívül hagyható terhelés. Nagyon sokan nagyon komoly terhelés alatt vannak. Ezt is egy ideig bírja a szervezet, de hosszantartó kimerítő terhelés az idegrendszer kárára megy.