Kiropraktika vizsgálatok és a céljaik

  1. Az anamnézis, kórfelvétel vagy elbeszélgetés
  2. Számítógépes (Posture Pro)- és vizuális testtartás vizsgálat
  3. Tytron hőtérképes vizsgálat
  4. A lábhossz különbség vizsgálat

1. Az anamnézis, kórfelvétel vagy elbeszélgetés

 

Ez az egyik legfontosabb része a vizsgálatoknak, elengedhetetlen a kezelés megkezdéséhez. Itt kérjük, hogy kérdéseinkre igyekezz  legjobb tudásod és emlékeid szerint válaszolni. A tünetek, amikkel hozzánk fordulsz, többnyire valamikor a múltban kezdtek kialakulni.

A legtöbb esetben a panaszaink nem akkor kezdődtek, mikor a tüneteink jelentkeztek, hanem akár évekkel korábban. Egy rossz testtartás a szerencsésebbeknél gyakran évtizedekig nem okoz hát-, nyak- vagy derékfájást, és sajnos ennél rosszabb betegségek is lehetnek látszólag tünetmentesek vagy csak nem figyelünk oda, akár esetenként gyógyszerekkel nyomjuk el őket.

Egyik fontos eleme a kórfelvételnek, hogy fennáll-e olyan jelenség, tünet, ami ellenjavallná a kezelésünket és tovább kellene vizsgálni pl. képalkotókkal (röntgen, CT, MRI, UH) a kezelések elkezdése előtt. Mi szívesen és gyakran dolgozunk más szakember bevonásával, és ha a Te eseted is ezt igényli, akkor javasolni fogjuk. Amennyiben Neked vizsgálatakor ezt nem jeleztük, úgy a kezeléseket el fogjuk tudni kezdeni.

Előfordulhat, hogy a kezelések folyamán merülnek fel olyan tünetek, ami miatt átgondolva a helyzetet mégis kérünk további vizsgálatot, vagy más szakember véleményét, ezt mindig személyesen megbeszéljük.

Szubluxáció

Ez az a jelenség, amit kiropraktőrök már több mint 120 éve kezelnek. Állandó vita témája, mert mint sok minden más a természetben, ez a jelenség sem „látszik” egy sima röntgenen vagy tapintható ki teljes mértékben, egymagában. Több féle vizsgálat kell, hogy beigazolódjon. Mi megteszünk minden tőlünk telhetőt, hogy minél pontosabban feltérképezzük, főleg a gerinced, hogy ilyen eltérések vannak-e benne.

 

Kiropraktika KözpontA szubluxáció a kiropraktikában valójában egy neurológiai jelenség. Egy csigolya, mely a saját ízületi mozgásán belül helytelenül helyezkedik, az ezt körül vevő izmok, szalagok ez által helytelenül működnek és az üzenetáramlás ebből a mozgás szegmentumból az agy felé helytelenné válik.

Minél régebb óta ott van, annál inkább válik a szervezetben szokássá, vált ki kompenzációkat, és vezet betegség folyamatokhoz.

Célunk

Ezeknek az eltéréseknek feltérképezése, korrigálása és a visszatérésük megelőzése.

Miután a jelenség nem csak egy elmozdult csigolya (bár sokszor könnyebb így magyarázni), így a korrigálása is ismétlést igényel, hiszen egy új szokást kell kialakítani a szervezetben.

Ezért is végzünk több féle vizsgálatot, hogy minél pontosabban feltérképezhessük a gerincében lévő eltéréseket és a szubluxációk jelenlétét.

2. Számítógépes (Posture Pro)- és vizuális testtartás vizsgálat

 

Azért végzünk Nálad egy testtartás vizsgálatot, hogy meg tudjuk mutatni, hogy panaszaid hátterében milyen helytelen statika rejlik. 

Gyakran találkozunk ilyen mondatokkal:

  • eddig nem fájt semmim.…,
  • sérvem keletkezett,
  • pedig csak leguggoltam, cipőt húztam,
  • vagy arcot akartam reggel mosni….,
  • eddig mindig 1-2-3 nap alatt rendbe jött a lumbágóm de most…., hetek/hónapok óta nem szűnik a fájdalom….,
  • nem hat rá semmilyen gyógyszer…., 

Ezek a mondatok mind azt sugallják, hogy a háttérben egy nagyon rossz működés rejlik. Gyakran a helytelen működést egy helytelen testtartás idéz elő.

Vajon ez mióta lehet ott?

 A válasz, hogy ez akár gyerek kor óta jelen lehet, sokan tudják is vagy szüleik rendszeresen emlegették, hogy húzzák ki magukat, ismerős? 

A helytelen testtartás egy helytelen beidegződést hoz létre.

Azt manapság már mindenki tudja, hogy az agyunk irányit mindent a szervezetünkben. Így hát a mozgásszervredszerünk is az agyunk irányítása alatt áll. Egy rossz beidegződés az agyban raktározódik el, és mint sok más szokást, innentől kezdve fel sem ismerjük magunkon, ebben az esetben, hogy helytelenül állunk.

Tükörben, fotókon észre tudjuk venni, de nem érezzük. 

Mindenkinek a gerince,- független attól, hogy jól vagy rosszul,- folyamatosan egyensúlyozik, ha ez nem történne meg akkor azonnal orra buknánk. Körülbelül. háromszáz izom dolgozik azon, hogy mi egyenesen tudjunk állni.

Mikor rossz a tartásunk akkor a gerinc terhelhetősége csökken és az egyensúlyunk rosszabb lesz. Ez fiatal korban kevésbé észlelhető, hiszen az izmaink rugalmassága, ereje ezt jól „leplezi”. Idősebb korunkra jön ez a probléma erőteljesebben elő

Ekkorra már a helytelen tartás miatt kialakult degeneratív elváltozások,(meszesedések, ízületi porc és porckorong kopások) lényegesen előrébb haladhattak. Hogyha a rossz tartást időben felfedezzük, és teszünk is ez ellene, akkor az ilyen típusú elváltozások nagymértékben elkerülhetőek. 

Számtalan tanulmány világít rá arra a tényre, hogy a rossz testtartás rossz egyensúllyal jár, ez által az esés (elesés) veszélye lényegesen növekszik. (Vellas, Bruno J. Journal of the American Geriatric Society, 1997; 45:735-738); 1,8 millió sürgősségi ellátás évente esések miatt – CDC, Atlanta Georgia, USA) Ennek megelőzése a balesetek bekövetkezése előtt kell, hogy megtörténjen. 

Mi a lényege a két mérlegnek? 

Több irányból közelítjük meg a vizsgálatainkban, hogy Nálad milyen eltérések jöttek létre. „Normálisan” 1-2 kg-on belül kellene tudnunk egyensúlyozni. Hogyha valami oknál fogva ez az arány lényegesen eltolódik, akkor az azt jelenti, hogy az egyensúly felborult.

Gyakran a medence és a nyaki gerinc helytelen működése (szubluxációi) vagy fejünk pozíciója, van ennek a jelenségnek a hátterében. A szubluxációk korrigálásával pedig el szeretnénk érni, hogy ez helyreálljon, azaz megfelelő szintbe kerüljön és kiegyensúlyozódjon a keresztcsontod, medencéd és a nyaki gerincednek működése.  

3. Tytron C-5000 hőtérképes vizsgálat

A hőtérképes vizsgálat egy hőmérséklet-változásra nagyon érzékeny műszer alkalmazása, mely szervezet infravörös kisugárzását méri, a mi esetünkben a gerinc mentén. Kutatások arra mutatnak rá, hogy a testünk jobb és bal oldala között, ahogyan azt az idegrendszer irányítja, nem kellene, hogy túlzottan nagy eltérések legyenek a hő kibocsájtásban. Ennek a különbségnek a felső határa 0,3 ̊ C. A vizsgálat során a bőr felületéből leadott hő minta, egyenesen tükrözi, a szervezet idegrendszerének szimpatikus és érzékelő ágainak irányítását, a bőr mikro keringése felett. 

A fő irányítást azonban a szimpatikus rész végzi. Az autonóm (vegetatív) idegrendszer szimpatikus része irányítja a testben lévő arteriális erek tágulását és összehúzódását. 

Nem diagnosztikai céllal készül a mérés, hanem alá akarjuk támasztani, egy pontosabb képet kapni arról, hogy amit a többi vizsgálataink során tapasztaltunk, az milyen mértékben igazolható vissza az idegrendszer kiegyensúlyozottságában, a gerinc mentén. Minél nagyobb az eltérés hőmérsékletben a gerinc két oldalán, annál inkább valószínűsíthető, hogy terhelés éri az idegrendszert.

Ez a terhelés lehet a gerinc mentén, de akár stressz is okozhatja. 

A test tapintásos és vizuális vizsgálatára a kiropraktőröknek a fő munkaeszközük a kezük. Már az egyetem megkezdésekor kezdik gyakorolni, hogy mit hogyan lehet kitapintani. Ez a készség ugyan úgy fejleszthető, mint minden más, gyakorlással! A bőr felület szárazsága, nedvessége, rugalmassága vagy az izmok feszessége, kötöttsége mind arról árulkodik, hogy ez a terület hogyan is működik.

Hogyha tisztában vagyunk azzal, hogy hol vannak azok a területek, amelyek rosszul működnek, akkor azt is tudjuk, hogy mit kellene csinálni, hogy ez javuljon.

További információ a termográfiáról itt…

 

4. Lábhossz különbség vizsgálat

 

Ezt a jelenséget a kiropraktikában már egy évszázada felfedezték és alkalmazzák, mint jelzője annak, hogy valahol a medence vagy a gerinc mentén felborult az egyensúly. Különböző tesztek, csigolyák menti nyomások alapján figyelhető meg a szervezet, azaz az idegrendszer, reakciója. Normális esetben nincs vagy csak nagyon kicsi a két lábhossz közötti különbség. Mikor ez a különbség eléri vagy meghaladja a 0,5 cm-t, akkor már figyelemre méltó.

Ezt a vizsgálatot olyan tényezők befolyásolják, mint például térd/csípő műtét, akut lumbális panaszok vagy akár egy anatómiailag rövidebb láb. (Ebben az esetben változás természetesen nem várható.) A fej jobbra és balra fordításával vizsgálható, hogy ez az eltérés mennyire kapcsolódik a nyaki gerinchez. Az esetek többségében a nyak (itt is gondoljanak az idegpályákra) váltja ki ezt az eltérést. Ez egy fajta neurológiai jelenség, ezért is figyelhető meg a hirtelen változás fejforgatásra a lábhosszakban.

A vérnyomás vizsgálata

Ezt az emberek többsége otthon is elvégezheti. Mi elővigyázatosságból mérjük. Sokan nem is tudnak arról, hogy magas a vérnyomásuk, mint ahogy sokan nem tudnak arról, hogy magas a vércukor szintjük vagy, hogy mennyire is jó vagy rossz a tartásuk. Egy angol felmérés arra világított rá, hogy a 24-50 éves korosztály nagyon nincs tisztában a vérnyomás lényegével. Körülbelül csak 20% tudta, hogy ennek milyen jelentősége van. Ez az arány 60 év felett lényegesen javult (64%).

A két oldalon mért vérnyomás egy pontosabb képet ad arról, hogy hogyan működik a szervezet. Eltérés lehet a két oldal között, de ennek nem kellene meghaladni a 10mmHg értéket. 20mmHg különbség a két oldal között pedig egyes tanulmányokban arra utal, hogy valamilyen szív, érrendszeri probléma van a háttérben. Kérdezz rá orvosodnál a következő viziténél!

Mennyi ideig fog tartani az optimális egészség elérése?

A kiropraktőrök tudják, hogy az optimális egészség elérése egy egész életen át tartó folyamat és nem csak addig kell folytatni, amíg elmúlnak a tüneteink. Az egészségmegőrzés és a wellness az, amiben kiropraktőre segíteni tud, akkor is, amikor már túl van a kezdeti tünetkezelés szakaszán. Az egészségmegőrzés miatt végzett kiropraktika lényege, hogy megakadályozza az esetleges tünetek (vagyis a felületes problémák) visszatérését és így a kiropraktőr helyrehozhassa a mélyebb, tünetekkel nem járó problémákat.

Ez egyfajta megelőző módszer, ami biztosítja, hogy a szubluxációknak ne legyen idejük újra kialakulni és károkat okozni. 

A kiropraktőrök azt is tudják, hogy az élet többről szól, mint a betegségek megelőzése és hiánya. Az emberi tapasztalás, az élet folyamatos fejlődés fizikailag, spirituálisan, emocionálisan, intellektuálisan és kapcsolataink terén. A wellness kezelések lényege, hogy ezeket a folyamatokat figyelembe véve segítsen optimalizálni életünk alakulását.

A kiropraktőrök tudják, hogy Te folyamatosan változol, és ezért mindig másképpen kell értékelni Téged, mint ahogy tegnap kellett.

A kiropraktika az egyetlen szervezett egészségügyi szakma, melynek filozófiája lehetővé teszi, hogy Te elérd a 100%-os optimális egészséget.

Azonnali segítség a fájdalom leküzdésében!

Mutatunk Neked 4 gyakorlatot derékfájásra. Kérd az ajándék e-bookot!

Derékfájás ebook