Hogyan egyeztethető össze egy nyugati tudomány, a kiropraktika, a keleti gyógymódokkal, mint amit az alternatív mozgás és masszázsterápia foglal magába?

A kiropraktika a gerincből kiinduló panaszok és betegségek szelíd gyógymódja, ez a szó görög nyelvből származik, a cheiro, kéz és a praxis, azaz praktizálni szavak összetételéből.

A vizsgálat és a kezelés korábban ugyanis csak kézzel, illetve az ujjakkal történt, az elmúlt évtizedek tudományos fejleményei során pedig kiegészült műszeres vizsgáló és kezelő eszközökkel.

 

 

  1. Mit gyógyítanak a kiropraktőrök?
  2. Hogyan vizsgál a kiropraktőr?
  3. Hogyan kezel a kiropraktőr?
  4. Kinek ajánlott a vizsgálat?
  5. Kinek hasznos a kiropraktika ellátás?
  6. Hány éveseknek javasolt a kezelés?
  7. Milyen tünetekkel forduljon kiropraktőrhöz?
  8. A kiropraktika filozófiája, az egészség 5 pillére
  9. A kiropraktika története
  10. Magyarországi kiropraktőr képzés

 

 

1. Mit gyógyítanak a kiropraktőrök?

 

A kiropraktika nem specifikus kórképeket vagy betegségeket gyógyít vagy kezel – képes sok tünetre pozitív hatással lenni. Főképpen mozgásszervrendszerbeli panaszoknál gyors és hatékony a módszer.

Eredetileg is egy holisztikus gyógymód volt, és arra az elméletre épült, hogy bizonyos elmozdulások a gerincben gátolják a kilépő ideggyökök megfelelő működését.

Az atlaszaxis (nyak 1-es 2-es csigolyái) régió mindig is kulcsfontosságú szerepet játszott a vizsgálatoknál. A vizsgálatok során kiderül, hogy vannak-e olyan eltérések a gerincben, melyek gátolhatják a kilépő idegpályák működését.

 

Ezeket az eltéréseket a kiropraktika SZUBLUXÁCIÓ-nak hívja. Ez a szó magában foglalja a következőket:

 

1. elmozdul a csigolya normális pozíciójából
2. helytelen pozícióban leakad
3. az elmozdult csigolya irritál egy kilépő ideggyököt

Ha ez a három tényező fennáll, akkor beszélünk ténylegesen szubluxációról (egyébként csak fixáció vagy ízületi blokk).

 

2. Hogyan vizsgál a kiropraktőr?

 

A kiropraktőrök sokféle módszert alkalmaznak a gerinc elmozdult csigolyáinak feltérképezéséhez, sokszor egy szakavatott szemnek már ránézésre is feltűnnek egyes eltérések, de ezen felül pl.: súlypontmérés, testtartásvizsgálat, műszeres vizsgálat, hőtérkép, röntgen (MRI,CT) és nem utolsó sorban a kézzel, ujjakkal való tapintásos vizsgálat, mely a kiropraktőrök nélkülözhetetlen eszköze.

 

3. Hogyan kezel egy kiropraktőr?

 

A kiropraktikában számtalan módszer létezik arra, hogy elmozdult csigolyákat korrigáljon a kiropraktőr. Van, hogy csak az izmokkal dolgozik, megfelelő helyeken nyomást gyakorolva, masszírozva, nyújtva, de alkalmazhat műszereket vagy speciális ágyat, mely könnyíti a kiropraktőr munkáját és kényelmesebb a páciensnek is. A kézzel történő munka elengedhetetlen, hiszen a kéz érzékenysége nagyon fontos információt biztosít és pontossá, biztonságossá teszi a mozdulatokat, fogásokat.

 

4. Kinek ajánlott a vizsgálat?

 

Megelőzés céljából mindenkinek ajánlott. Ha nincsenek fizikai tüneteink, akkor az egyetlen módja annak, hogy időben kiderüljön, vannak-e szubluxációk a gerincünkben, hogy megvizsgáltatjuk magunkat egy kiropraktőrrel, úgy ahogy rendszeresen fogat mosunk és mégis időnként eljárunk a fogorvoshoz kontrollra. Hiszen ilyenkor még megelőzhetőek a problémák, betegségek. Ha már panaszaink vannak, akkor pedig elengedhetetlen a vizsgálat. Az apró fájdalmak is már problémát jeleznek a szervezet működésében. Figyeljünk oda ezekre!

5. Kinek hasznos a kiropraktikai vizsgálat és ellátás?

 

Kisbabáknak és gyerekeknek azért, mert a fejlődésük teljes mértékben függ attól, hogy az idegrendszerük hogyan működik. Időben megelőzhető helytelen mozgásminták, testtartások kialakulása (ha már látszik, hogy rossz, az már nem megelőzés). Számtalan esés, sérülés (bútorokról, biciklivel, hintáról) éri őket melyeknek nem tulajdonít az orvostudomány megfelelő hangsúlyt, sokszor a külső vagy látszólagos tünetek hiányában. (Egyes tanulmányok a gyerekek 96%-nál találtak medence elmozdulást, csavarodást.)

A kiropraktika nem a külső tünetekre helyezi a hangsúlyt, hanem az egyedi vizsgálatok eredményeire. Ne hagyjuk, hogy gyerekeink szubluxáltan nőjenek fel! A gerincferdülés nem a véletlen műve és csak tényleg ritkán veleszületett okokból jött létre.

Felnőtteknél már akár 1-2 évtizede is fennállhatnak szubluxációk, mire a tünetek jelentkeznek. Többségünk csak fájdalomérzet esetén jelentkezik az orvosi rendelőkben, hiszen a hagyományos orvoslás tünetekről szól. A fájdalom szűnésekor, akár gyógyszeres úton, úgy gondolja, hogy megszűnt a probléma. Általában ez a hozzáállás a problémáink fokozódásához vezet. Jó példa erre a gerincsérv (discus hernia). Gyakori vagy ritka derékfájások szokták megelőzni, akár éveken át, de mindig szűnik, hiszen a szervezet igyekszik gyógyulni. A panaszaink kiváltó okát ezért nem kezeltetjük. Majd egy mozdulatot (ilyenkor rossz mozdulatnak szoktuk hívni) követően, valamelyik végtagba sugárzó fájdalmat, akár zsibbadást tapasztalunk. Ismerős? Ha időben megfelelő kezelést választunk, megelőzhetjük ezeknek kialakulását. Sőt, még kialakulásukat követően is gyógyíthatóak, de ekkor már több időt és energiát fog igénybe venni.

Idősebb korban, a nem karban tartott izmok, izületek rugalmassága csökken. Egy bizonyos mértékben élettani, de nagymértékben életmódbeli tünetekről van szó. Ha már több évtizede valami nem működik megfelelően, az komoly gondokat tud okozni, ilyenkor a kezelést is befolyásolja és érdemes hosszú távon gondolkodni. Nem lehet évtizedek rossz működéseit „elvarázsolni”.

A kúraszerű gyógymódok véleményem szerint nem működnek, a szervezetnek rendszeres karbantartás kell. Minden, ami életfenntartó, azt rendszeresen végezzük. Pl.: levegővétel, folyadékfogyasztás, táplálkozás vagy a mozgásszervrendszerünknek a mozgás. Mindenki mozog napi szinten valamennyit, de sajnos manapság ez már nagyon kevés az emberek többségénél.
Természetesen egyénileg változik, hogy kinek milyen mozgásigénye van, vagy lenne, és az is változik, hogy kinek milyen rendszerességgel kell vagy érdemes kezelésekre járni. Nagymértékben az befolyásolja, hogy ki mennyit tesz meg a saját egészségéért, mozgással (gerinctorna), táplálkozással és a szellemi erőnlét frissítésével.

 

 

6. Hány éveseknek javasolt a kezelés?

 

Nincs korhatár, se felfelé, se lefelé. A kezeléshez használt módszerekkel és technikákkal alkalmazkodik a kiropraktőr a páciens korához és egészségügyi állapotához.

Egy újszülöttnél elengedhetetlen az idegrendszer zavartalan működése a helyes fejlődés miatt.

Idős korban pedig nagyon fontos a megfelelő mozgás és beidegzés a degeneratív elváltozások elkerülése érdekében, vagy ha már kialakult, akkor kezelésében.

 

7. Milyen tünetekkel fordulj kiropraktőrhöz?

 

A rendelőnkben a Te és a családod egészségét kívánjuk javítani és megőrizni, ez azt jelenti, hogy nem csak akkor ajánljuk a kezelést, mikor tüneteket produkál a szervezet, hanem akkor is, amikor még nem jelez. Ez a wellness koncepció lényege.

A páciensek többsége derék-, hát- és nyakfájdalmakkal (akár várandósan is), gerincsérvekkel, fejfájással, migrénnel, szédüléssel, gerincferdülésekkel, testtartás hibákkal fordul leggyakrabban hozzánk, hiszen ezekre a tünetcsoportokra nagyon hatékony a kezelés. Ennél lényegesen többet tud nyújtani a kiropraktika a Te egészségednek megőrzése érdekében.

 

8. A kiropraktika filozófiája, az egészség 5 pillére

 

Mi is az egészség?

Mit jelent  Számodra az egészség? Talán, hogy jól érezzük magunkat? Vagy azt, hogy nem vagyunk megfázva? Esetleg ennél sokkal többet? A kiropraktikában az egészség fogalma mindig is többet jelentett annál, hogy nincsenek tüneteink vagy nem fáj semmink. Az igazság az, hogy az egészség egy lényegesen jobb életminőséget jelent. De ezt nem csak a kiropraktőrök gondolják így, nézzék meg a WHO megfogalmazását az egészséggel kapcsolatosan, mely jól tükrözi a kiropraktika álláspontját:

„Az egészség a teljes testi, lelki és szociális jólét állapota, és nem csupán a betegségektől és a testi fogyatékosságtól való mentességet jelenti.”

teljes cikk ITT

 

 

 

 

9. A kiropraktika története:

 

A kiropraktika története1895-ben kezdődött Amerikában (Davenport, Iowa), az alapítója a Kanadai születésű Daniel David Palmer, aki mágneses gyógyítással foglalkozott, e mellett komoly tudással rendelkezett élettanban, anatómiában is.

Módszerét később fia, Dr. B.J. Palmer és követői továbbfejlesztették, és a róla elnevezett, ma már egyetemi státusszal működő, Kiropraktikai Egyetem (Palmer College of Chiropracic) 1897 óta működik.

 

Egy alkalommal, amikor a rendelő épületében dolgozó gondnokkal, Harvey Lillardal találkozott és megtudta, hogy majdnem teljesen siket az egyik fülére, alaposan megvizsgálta és kikérdezte, ennek során kiderült, hogy 17 évvel korábban egy rossz mozdulat kapcsán gerincében egy roppanást érzett és ezt követően elveszítette hallását. Dr. Palmer komoly tudással rendelkezett élettan és anatómia terén is. Vizsgálata egy helytelenül helyezkedő csigolyát igazolt a páciens gerincén, s a beteg beleegyezésével helyreigazította, Harvey-nak rövid időn belül visszatért a hallása.

Palmer úgy gondolta, megtalálta a siketség gyógymódját és országszerte hirdette, hogy jöjjenek Davenport-ba a siketségüket gyógyíttatni. Jöttek is százával a siketek, siketek és vakok, siketek és mozgássérültek. Többségük nem gyógyult ki a siketségéből, de voltak, akik a látásukat, a járóképességüket nyerték vissza, míg mások egyéb betegségből gyógyultak meg a gerincük helyreigazításakor. Dr. Palmer úgy vélte, hogy nem egy betegség gyógymódját fedezte fel, hanem rábukkant valami olyasmire, ami a betegségek nagy részének okozója: az elmozdult csigolyák a gerincben. Ezeket ő szubluxációnak (kis izületi blokk) hívta. Ettől a pillanattól Dr. Palmer az elmozdult csigolyák helyreigazításával foglalkozott, hogy természetes módon gyógyulhassanak a hozzáfordulók.

Két évre rá, 1897-ben, egy iskolát nyitott Palmer School of Chiropractic néven, melyet halála után fia, B.J. Palmer vitt tovább.

 

B.J. Palmer nevéhez fűződik a kiropraktika fejlesztése, elfogadtatása és terjesztése világszerte. Dr. Palmer, vagy B.J., ahogy a legtöbben hívták, hihetetlenül karizmatikus egyéniség volt. Évtizedeken át kutatta és fejlesztette a kiropraktika módszereit és elméletét. Követői, kortársai, diákjai szintén nagymértékben hozzájárultak különböző elméletek, technikák kidolgozásához vagy továbbfejlesztéséhez. B.J.több tucat könyvet írt, ezek közül a legismertebb a 38 fejezetből álló „Zöld könyvek”. Ezek tartalmazzák a kiropraktika filozófiáját, valamint az 1951-ben kiadott 16 évnyi kutatásainak eredményeit is. A kiropraktika mellet rádiózással is foglalkozott. A 40-es, 50-es évek tájékán az általa írt könyvből oktatták Amerikában a rádiózás elméleteit. A színészként, majd az Egyesült Államok elnökeként ismert Ronald Reagan színészi pályafutása előtt a B.J. által üzemeltetett davenporti rádiónál is dolgozott. Az elmúlt fél évszázadban egyetemi státusszal működik a Palmer egyetem – Palmer College of Chiropractic.

 

 

10. Milyen a kiropraktőr képzés, ami Magyarországon szinte ismeretlen?

 

A képzés a világ több részén elérhető, itt Magyarországon még sajnos nem. Egyes országok között vannak eltérések a képzésben, pl. az Egyesült Államokban posztgraduális képzésnek minősül. Ehhez minimum 3 éves egyetemi előtanulmányokat kell igazolni a felvételhez. Majd ezt követően még 4 év a kiropraktika-doktora cím megszerzése, így összesen 7 év. Európában 5 éves egyetemi képzés, és hasonló feltételekkel lehet felvételizni, mint az orvosi egyetemekre. Az első 1,5 év szinte teljesen megegyezik egy hagyományos orvosi egyetem tantárgyaival, majd ezt követően kezdődnek a speciális tantárgyak és műfogások elsajátítása. Az alapvető különbség, hogy nem oktatnak farmakológiát és sebészetet, ezt helyettesítik a különféle kezelési technikák és egyedi elemzési módszerek.

MI A CÉLUNK AZZAL, HOGY A GERINCEN DOLGOZUNK?

 

 

„Hát nem csodálatos, hogy minden élőlényben létezik egy varázslatos öngyógyító erő?

Ez a gyógyító erő az agyból indulva, a gerincvelőn és a gerincből kilépő idegeken keresztül eljut testünk minden egyes sejtjéhez.

Mivel a csontos koponya és a gerinc védi ezt a gyógyító erőt, a gerinc csigolyáinak elmozdulása és rossz pozíciója zavart okoz az agy és a test egyes sejtjei közötti információáramlásban. Ez pedig az egész test rossz működéséhez vezethet, és ha nem hozzuk helyre az állapotot, akkor előbb-utóbb beteg és haldokló sejtek képződnek.

Ahelyett, hogy mérgező gyógyszerekkel és veszélyes operációkkal kezelnénk az információáramlás zavarából keletkező tüneteket, inkább megnézzük a gerincet és időben helyrehozzuk az elmozdulásokat, így visszaáll a megfelelő kommunikáció és a test minden funkciója helyreáll.

Ezáltal megnő a lehetőség, hogy bármilyen betegségből meggyógyuljunk.Dr. B.J. Palmer

 

Összeállította: Kálbori Zsolt, kiropraktika doktora – AMM terapeuta