Egészség kontra betegség

Kálbori Zsolt

A láz a szervezetünk önálló reakciója a betolakodó kórokozók ellen. A baktériumok nagyon kevés hőmérsékletingadozást bírnak elviselni. Előfordulhat, hogy a láz a szervezetünk önálló módszere a kórokozók legyengítésére vagy megölésére?

Ha valaki meg van fázva, folyik az orra, az általános orvosi gyógymód pl. a következőket tartalmazná: antihistamin készítmények, Aspirin, Rhinatiol, köhögés gátlók, Coldrex.

A szervezetünk saját reakcióitól sokszor eltekintünk. Az immunrendszerünk a kórokozók megölésére állandóan egy interferon nevezetű anyagot termel. Az interferon a szervezetünkben termelt nyákkal mozog. Hogyan hagyhatja el testünket a nyákban lévő megölt vírus vagy baktérium? Például köhögés, tüsszentés, orrfolyás stb. útján. Ezt akadályozzuk meg egyes készítmények alkalmazásával.

A rossz időjárás, úgy, mint a megfázás tünetei, még ha kellemetlen is nekünk, fontos a természetnek. Az említett példák mutatják, hogy a tünetek nem megfelelő jelzők atekintetben, hogy betegek vagyunk-e vagy sem. Az igazság az, hogy a tünet az, ami visszaállítja a szervezetünkben az egészséget, a homeostásis-t (a szervezetünkben lévő egyensúlyt).

Jelenleg, ahogy ezeket a szavakat olvassod, a szíved 60-72-szer pumpál percenként, a veséid filterként működve, megszűrik a véred, a májad százával állítja elő a kémiai anyagokat és a tüdődben az oxigén és a szénmonoxid szint állandóan váltja egymást. Ezeket az élettani folyamatokat Te tudatosan irányítod vagy a szervezeted önmagától látja el ezeket a feladatokat?

Mi lehet a szervezetünkben az, ami a szalámis szendvicsből hajsejteket, új bőr sejteket és körmöket formál?

A kiropraktőrök ezt az öngyógyító önműködtető rendszert hívják belső öngyógyító erőnek (innate intelligence). Miután ez velünk született, így egy újszülöttnél ugyanakkora lehet ez az öngyógyító erő, mint egy egyetemi professzornál. A közeg melyen át ez az erő mozog a szervezetünkben, az idegrendszerünk.

Az idegrendszerünk, mint egy információs szupersztráda

Közvetíti a sokmilliárdnyi információt az agytól a testhez, majd a testtől az agyhoz. Ez nem egy olyan sztráda, amelyen felesleges forgalmat szeretnénk, más szóval itt nem akarjuk, hogy bármi is bezavarjon a működésben. Az öngyógyító erő mennyiségétől és minőségétől függ, hogy milyen jól működik a szervezetünk. Emlékezzünk, ha téves információ jut el a szervezet egyik részéből a másikba, az ugyanolyan kárt okozhat, mintha egyáltalán nem jut el az információ. A kiropraktőrök fő feladata, hogy ezeket a pályákat szabadon tartsák, ezáltal hagyják az öngyógyító működést a szervezetben optimálisan működni. Ez a nemes cél, a mi rendelőnkben is igaz!

Ha eddig elolvastad, akkor valószínűleg felmerült Benned a kérdés, hogy hogyan is lehet ezeket a pályákat szabadon tartani? Más szóval, mi is az a kiropraktikai igazítás és hogyan hat az öngyógyító erőkre a szervezetben? Mielőtt ezt a kérdést megválaszolnánk, meg kell, hogy értsd a lényeget.

Minden ezen a földön úgy épül fel, hogy valamilyen működést ellásson. Miután a felépítése döntő abban, hogy milyen lesz a működése, ezért ha a felépítése nem 100%-os, akkor egyértelműen a működése sem lehet 100%-os.

Vegyünk egy sportautót példának, amelyek nem csak erős motorral vannak felszerelve, hogy minél gyorsabban tudjanak száguldani, hanem aerodinamikusan is úgy fejlesztik, hogy minél kisebb legyen a légellenállásuk.

Ha most például csomagokat helyezünk a kocsi tetejére, ezáltal megváltoztatjuk a felépítését. Ugyanolyan jól fog működni, mint ugyanez az autó csomagok nélkül? Esetleg ha a kerekei nincsenek helyesen centírozva? A változott működés lehet, hogy Neked nem feltűnő, mert nem tudod, hogy mire képes egy ilyen autó helyes beállításokkal, de attól még, hogy Neked ez nem feltűnő, a működés mégis kevesebb a 100%-nál.